Καποδιστρίου 42, 104 32, Αθήνα
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00 έως 17:00
Online Ραντεβού
Καποδιστρίου 42, 104 32, Αθήνα
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00 έως 17:00

Σφήκες

Υπηρεσίες Απεντόμωσης Σφήκας

H σφήκα ως έντομο έχει ελάχιστο τρίχωμα και έντονο μαύρο-κίτρινο χρωματισμό. Το μέγεθός της είναι περίπου 10-20 χιλιοστά, και έχει τρία ζεύγη ποδιών. Είναι περισσότερο θωρακισμένες σε σχέση με τις μέλισσες, και είναι κυνηγοί πολλών εντόμων. Η σφήκα, σε αντίθεση με τη μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα.
Ο κύκλος ζωής της διαρκεί 6 εβδομάδες, με τα στάδια αβγό – προνύμφη – νύμφη – ενήλικο έντομο. Η ζωή των σφηκών διαρκεί ένα χρόνο.
Διαμένουν σε μικρές ομάδες εντόμων σχηματίζοντας φωλιές που μοιάζουν με εξάγωνα. Χτίζονται σε τυχαίες θέσεις, ακόμα και εντελώς κατακόρυφα. Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, αλλά επειδή οι επαφές τους με τον άνθρωπο είναι πιο συχνές από ό,τι του ανθρώπου με τις μέλισσες, τα τσιμπήματα είναι και αυτά πιο συχνά. Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες στις οποίες εμπίπτουν τα διάφορα είδη σφήκας: οι απόμερες σφήκες και οι κοινωνικές σφήκες.

Πληροφορίες

Οι ενήλικες απόμερες σφήκες ζουν γενικά και λειτουργούν μόνες τους, και οι περισσότερες δεν κατασκευάζουν φωλιές. Σε αντίθεση, οι κοινωνικές σφήκες υπάρχουν στις αποικίες αριθμώντας αρκετές χιλιάδες, είναι ισχυρές, χτίζουν μια φωλιά, και σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι όλη η αποικία ικανή προς αναπαραγωγή. Γενικά η βασίλισσα και οι αρσενικές σφήκες μπορούν να ζευγαρώσουν, ενώ η πλειοψηφία των αποικιών αποτελείται από στειρωμένες θηλυκές εργαζόμενες.
Οι συνήθειες των απόμερων σφηκών είναι διαφορετικές από αυτές των κοινωνικών σφηκών. Άλλες κατασκευάζουν τις φωλιές τους στις πλευρές των τοίχων, ενώ άλλες σε κλαδιά δέντρων και σε λαγούμια, φτιαγμένα από χώμα και χαλίκια, που εμποδίζουν την είσοδο στα αρπακτικά ζώα και τη φθορά της φωλιάς από τα φυσικά στοιχεία. Οι περισσότερες απόμερες σφήκες δεν χτίζουν καθόλου φωλιές και προτιμούν το φυσικό καταφύγιο.

Οι σφήκες τρέφονται με νέκταρ από διάφορα λουλούδια και είναι σημαντικοί επικονιαστές σε κήπους και περιβόλια. Ωστόσο, δρουν και ως παράσιτο. Όταν μαζεύουν υλικά από ξύλο για το χτίσιμο της φωλιάς, μπορεί να μασήσουν, να καταστρέψουν, και να αφαιρούν το φλοιό των δέντρων προκαλώντας τον μαρασμό των κλαδιών και των νεαρών βλαστών.

Αντιμετώπιση

Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, αλλά επειδή οι επαφές τους με τον άνθρωπο είναι πιο συχνές από ό,τι του ανθρώπου με τις μέλισσες, τα τσιμπήματα είναι και αυτά πιο συχνά.

Απεντόμωση Τώρα
Τσιμπήματα
Παράσιτα
Φωλιές
Σφήκα

Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα.

Ζητήστε Προσφορά

Αντιμετώπιση

Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, αλλά επειδή οι επαφές τους με τον άνθρωπο είναι πιο συχνές από ότι του ανθρώπου με τις μέλισσες, τα τσιμπήματα είναι και αυτά πιο συχνά.

Απεντόμωση Τώρα
Τσιμπήματα
Παράσιτα
Φωλιές
Σφήκα

Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα.