Μικροοργανισμοί
Οι μικροοργανισμοί, αν και υφίστανται παντού, δεν γίνονται ορατοί με γυμνό μάτι, ενώ παράλληλα είναι αβλαβείς. Μάλιστα, πολλοί μικροοργανισμοί δρουν ευεργετικά στην υγεία μας. Όταν όμως ένας μικροοργανισμός είναι εν δυνάμει επιβλαβής, συχνά αναφέρεται ως «μικρόβιο». Υπάρχουν διάφοροι τύποι κοινών μικροβίων τους οποίους μπορούν να εξουδετερώσουν οι βασικές πρακτικές υγιεινής και καθαρισμού.
Τα μικρόβια ζουν στο έδαφος, τον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα, τα ζώα, τα φυτά και τους ανθρώπους. Ακόμα κι αν τα περισσότερα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, είναι χρήσιμα. Για παράδειγμα, πολλά βακτηρίδια που ζουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι ωφέλιμα και η έκθεση του ανθρώπου σε περισσότερα μικρόβια μπορεί να τον βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος προκειμένου να παραμείνει υγιής. Το κλειδί της ισορροπίας βρίσκεται στον κρίσιμο αριθμό που δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στη δημόσια υγεία.
Τρόποι Μετάδοσης Μικροοργανισμών
- Άμεση επαφή: άγγιγμα χεριού.
- Έμμεση επαφή: άγγιγμα επιφάνειας που μολύνθηκε από κάτι.
- Μέσω του αέρα: όταν κάποιος βήχει δίπλα σας.
- Μέσα από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό.
- Ορισμένα μικρόβια μεταδίδονται μέσω της επαφής με τα ζώα.
Πληροφορίες
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φαινομενικά καθαρές επιφάνειες μπορεί να περιέχουν πολλά μολυσματικά μικρόβια. Ορισμένα από αυτά μένουν ενεργά στις επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει πιθανή προσβολή από κάποιο παράσιτο στον χώρο μας, μπορούμε να πούμε ότι ο χώρος αυτός είναι εστία κινδύνου από παθογόνους μικροοργανισμούς. Θα πρέπει να εφαρμόζεται ειδική μέθοδος, από πλήρως καταρτισμένο συνεργείο προκειμένου για μείωση των μικροβίων σε αυτές.
Συμβατικά οι μικροοργανισμοί διαιρούνται σε πέντε ομάδες:
Οι μύκητες αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα έμβιων όντων που περιλαμβάνει μονοκύτταρους ή πολυκύτταρους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Οι μύκητες εμφανίζουν τεράστια ποικιλία και υπάρχουν παντού. Οι περισσότεροι ανευρίσκονται στο έδαφος και τα φυτά και διατρέφονται από οργανικά συστατικά ζώντων ή νεκρών οργανισμών. Τα διάφορα είδη μυκήτων ποικίλλουν από τους χρήσιμους για τον άνθρωπο ζυμομύκητες έως τους παθογόνους μικρομύκητες έως και τα γνωστά εδώδιμα μανιτάρια.
Τα φύκη χαρακτηρίζονται συλλογικά από πολλές ταξινομικές ομάδες φωτοσυνθετικών οργανισμών που δεν ανήκουν στο αυστηρώς ορισμένο βασίλειο των φυτών. Τα φύκη είναι μια πολυφυλετική κατηγορία οργανισμών, δηλαδή αποτελείται από ταξινομικές ομάδες που δεν είναι άμεσα συγγενικές μεταξύ τους αφού ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες και συνομοταξίες. Τα φύκη είναι εξ ορισμού ευκαρυωτικά. Ορισμένα φύκη ανήκουν στο βασίλειο των φυτών, και άλλα στο βασίλειο των πρωτίστων, το οποίο τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανάπτυξης της φυλογενετικής ανάλυσης, υφίσταται μεγάλες ανακατατάξεις και αλλαγές.
Τα πρωτόζωα είναι ένα υποσύνολο των μονοκύτταρων ευκαρυωτικών οργανισμών, πολλά από τα οποία είναι κινητικά. Αρχικά τα πρωτόζωα ταξινομήθηκαν ως μονοκύτταρα πρώτιστα με ζωική συμπεριφορά, π.χ. αυτόβουλη κίνηση. Τα πρωτόζωα αποτελούν ένα συμπληρωματικό υποσύνολο πρωτίστων με τα πρωτόφυτα, που είναι αντίστοιχα μονοκύτταρα πρώτιστα με φυτική συμπεριφορά (π.χ. φωτοσύνθεση). Σε αριθμούς ατόμων μάχονται με τα βακτήρια και είναι παντού, ιδίως σε υγρά περιβάλλοντα, μοναχικά ή σε αποικίες. Πολλά έχουν την ικανότητα κίνησης μέσω διαφόρων μορφολογικών χαρακτηριστικών που έχουν. Τα πρωτόζωα είναι συνήθως παράσιτα φυτικά ή ζωικά, που ζουν κυρίως στο εσωτερικό και όχι στην επιφάνεια του ξενιστή.
Τα Βακτηριόφυτα, λεγόμενα και σχιζομύκητες, ευρύτερα γνωστά ως βακτήρια είναι μικροσκοπικοί, μονοκύτταροι, (σπάνια πολυκύτταροι), προκαρυωτικοί οργανισμοί, που συναντούνται σε κάθε είδους βιότοπο και σε πολύ μεγάλους αριθμούς, όπως σε δισεκατομμύρια ανά γραμμάριο γόνιμου κηποχώματος ή σε εκατομμύρια σε μια σταγόνα σάλιου. Μερικά εξ αυτών είναι αυτότροφα και εκτελούν αναερόβια φωτοσύνθεση. Το όνομα «βακτήρια», που έχει καταστεί διεθνής όρος, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «βακτηρία» (κοινώς «ράβδος, μπαστούνι»), λόγω του σχήματος που είχαν οι πρώτοι εξ αυτών παρατηρηθέντες μικροοργανισμοί.
Οι ιοί είναι μη αυτοτελής μορφή ζωής, που δρα μολύνοντας τα κύτταρα ενός οργανισμού, ενσωματώνοντας το γενετικό του υλικό στο γονιδίωμα αυτών και χρησιμοποιώντας για τον πολλαπλασιασμό του, τους μηχανισμούς αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης του κυττάρου, όπως και τα περισσότερα ένζυμα που χρειάζεται για την επιβίωσή του. Οι ιοί χαρακτηρίζονται, κατά συνέπεια, ως υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται από 0,025 μm μέχρι 0,25 μm Κατά γενική αποδοχή οι ιοί μεταλλάσσονται και εξελίσσονται, αν και δεν υπάρχει γενική συμφωνία για το αν μπορούν να θεωρηθούν έμβια συστήματα. Η μελέτη του γενετικού υλικού διαφόρων ιών έδειξε περισσότερες ομοιότητες με το γενετικό υλικό των ξενιστών τους παρά με το γενετικό υλικό άλλων ιών.
Πληροφορίες
Οι μύκητες και τα πρωτόζωα έχουν διαφοροποιημένους πυρήνες με πυρηνικές μεμβράνες, γι’ αυτό ονομάζονται ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί. Τα βακτηριακά κύτταρα δεν έχουν διαφοροποιημένο πυρήνα και ονομάζονται προκαρυωτικά. Οι ιοί δεν έχουν κυτταρική δομή και δεν θεωρούνται ζώντες οργανισμοί, γιατί δεν διαθέτουν την ικανότητα να αυτοδιπλασιάζονται, να αυτοεπιδιορθώνονται ή να διατηρούνται σε κατάσταση ελάχιστης εντροπίας. Πολλαπλασιάζονται ζώντας παρασιτικά μέσα σε κύτταρα.
Η πρόληψη ενάντια στα μικρόβια είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να αντισταθεί σε μια νόσο ή μια μόλυνση.
Ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων.
Καθημερινά σημεία ή και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, έχουν μεγάλο αριθμό μικροβίων, με αποτέλεσμα να είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο η εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών, ώστε να μειωθεί το μικροβιακό φορτίο του χώρου και να προφυλαχθούμε από αυτό.